ליחה בגרון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ליחה בגרוןהליחה היא הפרשה שמורכבת מרוק שמעורבב עם ריר המופרשת מהרירית בדרכי הנשימה. בדרך כלל, הליחה מגיעה לחלל הפה דרך הלוע בעקבות שיעול ולפי הצבע של הליחה ניתן לאבחן בקירוב רב את המקור שלה.

סך הכול הליחה יכולה להופיע בחמישה צבעים שונים להלן:

  • ליחה אדומה או ליחה שמהולה בדם – ליחה שמכילה עקבות של דם יכולה להעלות את החשד לכך שמקורה בגידול בריאות או בשחפת.
  • ליחה חומה – ליחה חומה אופיינית בעיקר לאנשים מעשנים.
  • ליחה ירוקה – ברוב המוחלט של המקרים ליחה ירוקה מעידה על זיהום. במידה ומדובר על ליחה ירוקה בעלת גוון חום, בדרך כלל מדובר על ליחה שמקורה בדלקת ריאות.
  • ליחה צהובה – גם ליחה צהובה מקורה לרוב בזיהום.
  • ליחה שקופה או לבנה – ליחה שקופה או לבנה היא ליחה של אדם בריא ולרוב לא מרמזת על חולי.

מה הם הגורמים לליחה?

הרקמה הרירית המצפה את דרכי הנשימה מספקת הגנה לדרכי הנשימה מפני חדירה של פתוגנים. רקמת הרירית עשירה מאוד בכלי דם והשכבה החיצונית שלה מכילה בלוטות ריר האחראיות לייצור הליחה.

במצבים שבהם החום של הגוף מתחיל לעלות, כלי הדם שברירית מתחילים להתרחב ובעקבות כך מתחילה להתגבר הזרימה של הנוזלים לרירית. הזרימה המוגברת של הנוזלים לרקמת הרירית מובילה ליצירת הליחה ולהפרשת הליחה.

חשוב לציין שהליחה המופרשת מרקמת הרירית המצפה את דרכי הנשימה אמנם נוצרת בגרון, אך ההפרשה של הריר יכולה להתרחש גם באזורים אחרים בגוף המצופים ברקמה רירית כשבין היתר מדובר על הפין והנרתיק, על שלפוחית השתן, מערכת העיכול ועוד. ברוב המוחלט של המקרים המקור לליחה הוא זיהום של דרכי הנשימה כתוצאה מהידבקות בחיידק או בווירוס.

לא תמיד הליחה היא תוצאה של חום גבוה, שכן הפרשה מוגברת של ליחה יכולה להיות גם כן תוצאה של עישון כבד, חשיפה לזיהום אוויר, התקף אסטמה, קדחת השחת, שימוש מאומץ מדי במיתרי הקול, כחכוח ועוד.

מה הם התסמינים של הליחה?

הליחה בדרך כלל מלווה בשיעולים שגורמים לה להגיע לחלל הפה. השיעולים יכולים להיות קלים בלבד או חמורים ביותר וטורדניים. מעבר לכך, התסמינים שנלווים לליחה משתנים בהתאם למקור להופעתה. כך למשל בדרך כלל ליחה שמופיעה על רקע של זיהום חיידקי בדרכי הנשימה תתלווה לעלייה משמעותית בחום הגוף ואילו ליחה שהופיעה על רקע של דלקת ריאות תתלווה בדרך כלל לקשיי נשימה או חרחורים.

לליחה יכולים להתלוות תסמינים מגוונים ביותר כשבין היתר מדובר על חולשה ועייפות מוגברת, צרידות, כאבי גרון, קשיי בליעה ועוד.

כיצד מאבחנים ליחה?

את הליחה ניתן לשלוח לבדיקת תרבית על מנת לזהות בה גורמים פתוגנים. כמו כן, במצבים של ליחה מוגברת יש לתשאל את המטופל על הרגלי העישון שלו ועל סביבת העבודה שלו, לדלות ממנו כמה שיותר מידע בנוגע להיסטוריה הרפואית שלו ובנוגע לתסמינים אחרים מהם הוא סובל ובמידת הצורך יש לבצע בדיקות מתקדמות יותר כמו למשל צילום חזה, סריקת CT, לרינגוסקופיה ועוד.

כיצד מטפלים בליחה בגרון?

הטיפול בליחה בגרון משתנה בהתאם למקור להפרשה המוגברת של הליחה. לפיכך, ללא אבחון יסודי של המקור לליחה לא ניתן לטפל בבעיה. לאור זאת, הטיפול יכול לכלול במקרים מסוימים שימוש בתרופות אנטיביוטיות, אך במקרים אחרים יכלול בעיקר מנוחה.

במידה והליחה מופיעה על רקע אלרגי, ניתן לעבור טיפול חיסוני לאלרגיה ועוד. במקרים של ליחה כרונית וטורדנית במיוחד ניתן לבחור לעבור טיפול בחדרי מלח שמצליח לסייע לעתים לטיפול גם במקרים קשים מאוד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן