גרד בגרון או הצטננות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

גרד בגרוןגרד בגרון עשוי להיות סימן ראשוני לדלקת חריפה של הלוע העליון והאף, מחלה נגיפית שכיחה מאוד ומוכרת בשמה השני הצטננות. גרד בגרון יכול גם לנבוע מגירוי כתוצאה מאלרגיה, זיהום, חשיפה לאוויר יבש, אבק או חומרים החודרים בחזרה מהקיבה לדרכי הנשימה העליונות.

ברגע שנעשה אבחון מדוייק, ניתן לטפל בגרד בגרון. תרופות מסוימות הנמכרות ללא מרשם יכולות לסייע בהקלה בגרד.

גורמים

נזילת הפרשות ריריות מהאף לגרון היא גורם שכיח שמוביל לגירוד בגרון. הסינוסים באופן תקין מייצרים כליטר אחד של הפרשה רירית כל יום. ההפרשה אחראית על ניקוי, חימום והענקת לחות לאוויר הנכנס לריאות מהסביבה החיצונית. לאחר מילוי תפקידה, ההפרשה נבלעת, אולם כשהייצור מתעבה כתוצאה מגירוי או זיהום, הוא גורם לגירוי וגרד בגרון.
הצטננות, שפעת ומחלות זיהומיות אחרות בדרכי הנשימה העליונות כל אלה עשויים להשפיע על סמיכות ההפרשה הנוצרת ועל הרכבה ולפיכך עשויים לגרום לגרד בגרון. זיהומים אלה בנסיבות מסוימות הופכים לדלקת בגרון או דלקת חריפה של הלוע העליון והאף.

גרד בגרון לעיתים עשוי להיווצר בשל שינויים במזג האוויר, שהייה ממושכת בחדר ממוזג או בחדר מחומם. האוויר היבש בחדר ממוזג יכול לגרום להתעבות ההפרשה הרירית במעברי האף וכך גורם לגירוד הגרון. כמו כן תוצרי העישון מגרים את הרירית המכסה את חלקו האחורי של הגרון וגורמים לגירוד.

אנשים הסובלים מרפלוקס מתלוננים פעמים רבות על גרד בגרון. רפלוקס מתבטא בצרבות כאשר חומרי חומצה מהקיבה עולים בחזרה במעלה הוושט אל הגרון. חומצה המגיעה לרירית יכולה לגרום לצריבה, גירוי וגרד.

תסמינים

התסמינים הקלאסיים שמלווים את התופעה הם גירוד בגרון בחלקו האחורי, כאב במהלך בליעה ורגישות מוגברת באזור הצוואר. ייתכן גם כי יתלוו לכך תסמינים כמו שיעול או התעטשות, צרידות, נזלת, חום קל, עייפות כללית, נפיחות של בלוטות הלימפה, כאבי בטן או פריחה. לא בכל המקרים יתלוו לגירוד תסמינים אלו. זה תלוי בגורם לגירוד.

דרכי אבחון

האבחון יכלול בדיקה גופנית אצל הרופא הכוללת האזנה לריאות באמצעות סטטוסקופ. בהתאם לצורך יומלץ על משטח גרון, ייעוץ עם אלרגולוג או ייעוץ עם גסטרואנטרולוג.

שיטות טיפול

גירוד מציק בגרון יכול לרמז על בעיה רפואית שאין להתעלם ממנה. אך בדרך כלל עשוי לחלוף מעצמו ואינו מהווה מטרד משמעותי. כאשר מדובר בהפרשות ריריות מהאף שמובילות לגרד יומלץ על שימוש בתרופה שאינה מצריכה מרשם רפואי ותפקידה להפחית את ייצור ההפרשה. במקרים אחרים של אלרגיה או הצטננות יעשה שימוש בתרופות אחרות שמקלות על התסמינים.

מומלץ להמנע מעישון ולהקטין את החשיפה לגורמים כימיים אחרים שמגרים את רירית הגרון. שימוש בתרופות נגד צרבות מיועדות למטופלים שסובלים מרפלוקס הקיבה. תרופות אלה מפחיתות  את שחרור החומצה מהקיבה. במקרים של אלרגיה יומלץ על שימוש באנטיהיסטמינים.

גרגור מי מלח חמים יכולים להרגיע את אי הנוחות בגרון שכן המלח הוא חומר שמסלק ביעילות רירית מרקמות מודלקות ונפוחות בגרון ובאופן כזה למעשה מקל על הגירוד. מומלץ לחזור על פעולת הגרגור מספר פעמים ביום כדי להגביר את היעילות. טבליות מציצה של מוקוליט בטעם מנטה מכילות מנטול, מרכיב שיכול לגרום לתחושת הרדמה קלה ברקמה המכסה את הגרון. שימוש בטבליות מציצה אלה מקלות באופן זמני על תחושת הגירוד והכאב. מציצת טבליות אלה מגבירה אף את ייצור הרוק אשר בתורו שומר על סביבה לחה בגרון.

רצוי לנקוט בזהירות יתרה ואף להמנע משימוש בכדורי מציצה בקרב ילדים בשל סכנת חנק. מומלץ להרבות בצריכת נוזלים ותה עם דבש.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן