צנתור מוח – טיפול לאחר שבץ מוחי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

צנתור מוחשבץ מוחי או אירוע מוחי הוא הגורם המרכזי לנכות פרמננטית בגילאים מבוגרים והגורם השלישי למוות בישראל. למעשה, עשרים אחוז ממקרי המוות בישראל הם תוצאה של שבץ מוחי.

מדי שנה בשנה בין שלושה עשר לחמישה עשר אלף בני אדם לוקים בשבץ מוחי בישראל ורק רבע מהם ישובו לתפקוד תקין. חמישים וחמישה אחוז מהם יסבלו מנכות צמיתה או מפגיעה תפקודית כלשהי ואילו חמישה עשר אחוז מהם ילכו לעולמם.

השבץ נגרם כתוצאה מהפרעה בזרימת הדם למוח. האספקה של הדם למוח מתבצעת על ידי סעיפים מהעורק הבזילארי שמגיע מחלקו האחורי של המוח ומשני עורקים שנקראים עורקי התרדמת או עורקי הקרוטיד. די בפגיעה של כמה דקות באספקת הדם למוח בשביל לגרום לנזק בלתי הפיך למוח. צנתור מוח הוא טיפול בשבץ מוחי אשר מציל חיים המאפשר לחדש את אספקת הדם התקינה למוח במהירות וביעילות.

באילו מצבים יש לבצע צנתור מוחי?

שמונים וחמישה אחוז ממקרי השבץ הם תוצאה של חסימת כלי דם ואילו חמישה עשר אחוז מהמקרים הם תוצאה של דימום מוחי. החסימה של כלי הדם שמובילים דם למוח היא תוצאה של היווצרות קריש דם שקוטרו גדול מקוטר כלי הדם.

הדרך המקובלת שבה נהוג לסלק קרישי דם במוח היא המסה של הקריש באמצעות תרופות שניתנות בעירוי ומגיעות למוח. לרוע המזל, את הטיפול ניתן לתת אך ורק במידה והחולה הגיע לבית החולים תוך ארבע וחצי שעות מהרגע שבו התרחש השבץ.

השימוש בצנתור מוח מאפשר לרופא להגיע ישירות לקריש החוסם את כלי הדם באמצעות קטטר המוחדר לעורק בירך. שיטת טיפול זו מאפשרת לטפל בחולה גם שש עד שמונה שעות לאחר השבץ. באופן כזה ניתן ליהנות מטווח פעולה רחב יותר מבחינת הזמנים. באמצעות הקטטר ניתן לתת את התרופה שממיסה את הקריש או פשוט לשלוף אותו באופן מכני.

כיצד מבצעים צנתור מוח בפועל?

צנתור מוחי מתחיל בהחדרה של קטטר בקוטר זעיר של שני מילימטר בלבד דרך עורק בירך. לאחר שהקטטר מגיע לאזור הצוואר, מוחדר דרכו קטטר קטן יותר בעובי של חצי מילימטר בלבד. הקטטר הזעיר מוחדר לעורק הספציפי במוח שנחסם ובעזרתו מזריקים את התרופה שמיועדת להמיס את הקריש או במקרים אחרים מושכים את הקריש החוצה.

כל עוד הקריש הומס או הוצא פיזית מהעורק בשלב שבו לא נגרם נזק לרקמת המוח, החולה יכול ליהנות מאיכות חיים זהה לחלוטין לזו שהייתה לו ערב השבץ. עם זאת, במידה ונגרם כבר נזק לרקמת המוח, ייתכן כי החולה יישאר עם לקות תפקודית או נכות צמיתה. סך הכול צנתור מוח הוא תהליך שנמשך כשעה וחצי ומבוצע תחת הרדמה כללית.

מה הם סיכויי ההצלחה של ההליך?

סיכויי ההצלחה של התהליך משתנים בהתאם למועד שבו הגיע החולה לטיפול ובהתאם לדרגת החומרה של הפגיעה. עם זאת, באופן עקרוני צנתור מוח נחשב ליעיל פי עשרים מהטיפול שבו מוזרק החומר שממיס את הקריש לווריד. סך הכול נעים אחוזי ההצלחה בין 80-85 אחוזים.

מה קורה לאחר הצנתור?

החולה צריך להישאר בממוצע שמונה ימים בבית החולים לאחר צנתור מוח על מנת שהרופאים יוכלו לנטר את מצבו. במקרים מסוימים ייתכן כי במהלך ההתאוששות תינתנה לחולה תרופות נגד קרישה. ככל שהפגיעה הייתה חמורה יותר, כך משך האשפוז יהיה ארוך יותר ולהפך.

במקרים רבים הטיפול מצליח להציל את חיי החולה, אך בכל זאת נשארת פגיעה מסוימת המצריכה התחלה של תהליך שיקום ארוך היכול להימשך לעיתים שנים רבות.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן