מהו שתל שבלולי?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שתל שבלולישתל שבלולי או שתל קוכליארי הוא התקן אלקטרוני המאפשר לכבדי שמיעה הסובלים מחירשות לשמוע. ההתקן מושתל באופן כירורגי ומאפשר להמיר את הצלילים הנשמעים בסביבתו של המנותח לאותות חשמליים הדרושים למוח על מנת שיוכל לעבד את הקולות.

כבר בשנת 1790 גילה אלכסנדר וולטה, הממציא של הסוללה החשמלית כי ניתן לגרום לעצבי השמיעה להגיב לגירוי חשמלי, אך רק בשנת 1978 בוצעה ההשתלה המוצלחת הראשונה של ההתקן.

במדינת ישראל מבוצעים ניתוחים להשתלת ההתקן החל משנת 1989 ונכון לכתיבת שורות אלו בוצעו בהצלחה למעלה מאלפיים ניתוחים מסוג זה בארץ.

מי יכול לעבור את הניתוח להשתלת שתל שבלולי?

השתל השבלולי מתאים עבור מטופלים הסובלים מליקוי שמיעה עמוק. בדרך כלל מדובר על תינוקות שנולדו כשהם חירשים, שלא הצליחו להפיק תועלת ממכשירי השמיעה הרגילים. במקרים מסוימים ניתן להשתיל את ההתקן גם במבוגרים שאיבדו את השמיעה שלהם לאחרונה, אם כי לאחר זמן מסוים מהפגיעה, מנגנוני השמיעה עוברים תהליך של ניוון משום שאינם נמצאים בשימוש ולפיכך היעילות של ההתקן נמוכה יותר.

בדרך כלל, המועמדים להשתלה סובלים מירידה בשמיעה של 90 דציבלים ויותר באוזן שבה מושתל ההתקן וירידה של לפחות שבעים דציבלים באוזן השנייה.

חלקי השתל השבלולי

השתל מורכב מחלקים פנימיים וחלקים חיצוניים, שכן חלקו מושתל במהלך הניתוח בעצם הגולגולת ובאוזן הפנימית וחלקו מורכב חיצונית לגוף. בין היתר מדובר על הרכיבים הבאים:

  • מקלט – המקלט הוא אחד מהחלקים הפנימיים של ההתקן. קוטרו כמה סנטימטרים ועוביו כמה מילימטרים. הוא מושתל מתחת לעור מאחורי האוזן וכולל שבב אלקטרוני, מגנט סביבו סליל השראה וממנו יוצא חוט דק עם מערך אלקטרודות.
  • מערך אלקטרודות – מערך האלקטרודות מותקן על חוט דקיק שמוחדר ישירות לשבלול שבאוזן הפנימית דרך חור זעיר שנקדח בגולגולת של המנותח.
  • מעבד קול – מעבד הקול מחובר למשדר ומבצע את הבקרה על הקולות שיתורגמו לאותות חשמליים.
  • משדר – המשדר צמוד באמצעות מגנט לחלק הפנימי של ההתקן ומשדר את הסיגנלים החשמליים לחלק התת עורי של ההתקן.
  • מיקרופון – תפקידו של המיקרופון לקלוט את הצלילים מהסביבה. בדגמים מסוימים המיקרופון מורכב על המשדר ובדגמים מסוימים הוא מחובר למעבד.

כיצד מבוצע הניתוח?

הניתוח מבוצע תחת הרדמה מלאה ובדרך כלל הוא נמשך בין שעה וחצי לחמש שעות לכל היותר. בתחילת הניתוח מגלח המנתח אזור קטן בקרקפת ולאחר מכן מבצע חתך דק מאחורי האוזן וקודח בעצם המסטואיד על מנת להניח את המקלט. לאחר מכן, מבוצע קידוח נוסף שמגיע עד לשבלול באוזן הפנימית דרכו מעבירים את האלקטרודות.

לרוב, המנותחים נשארים באשפוז למשך שלושה עד חמישה ימים על מנת לוודא כי הפצע החלים באופן חלקי וכי ההשתלה הצליחה.

סיכוני הניתוח

סיכוני הניתוח כוללים פגיעה בעצב הפנים שעלולה להוביל לחוסר יכולת ליצור הבעות פנים, דלקת קרום המוח כתוצאה מזיהום במהלך הניתוח, סיבוכים הקשורים לחומרי ההרדמה, נזק למערכת שיווי המשקל, הופעה של טנטון, פגיעה בשרידי השמיעה הנותרים של המטופל וכן במקרים מסוימים מתרחש כשל בשתל האלקטרוני עצמו.

שיקום לאחר הניתוח

כשלושה עד ארבעה שבועות לאחר הניתוח, כאשר ההחלמה הסתיימה, מחברים את החלק החיצוני של השתל ומפעילים את יחידת העיבוד. לאחר מכן, יש להתחיל בטיפולים שמטרתם ללמד את המטופל מיומנויות שפתיות ושמיעתיות. הטיפולים מבוצעים במסגרת רב מקצועית שכוללת בדרך כלל קלינאית תקשורת, רופא אף אוזן גרון, עובד סוציאלי ועוד.

לא ניתן לנבא את הסיכויים להצלחת הניתוח אך לרוב ככל שהמטופל צעיר יותר, סיכויי ההצלחה גבוהים יותר.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן