שנית (סקרלטינה)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שנית שנית היא מחלת ילדים מדבקת מאוד שמהווה סיבוך של מחלה בשם דלקת הלוע הנגרמת בעקבות הדבקה בחיידק הנקרא סטרפטוקוקוס A.

המחלה פוגעת בעיקר בילדים בני שנתיים עד עשר אך באופן עקרוני יכולה לפגוע בבני כל הגילאים. עד לפני ארבעה עשורים נהוג היה לשים את החולים בבידוד על מנת למנוע את התפשטות המחלה, אך כיום הודות להמצאת האנטיביוטיקה, מדובר על מנהג שכבר אינו מקובל.

שמה של המחלה ניתן לה על שום צבע השני המאפיין את האדמומיות המופיעה על העור של החולים לאחר ההדבקה. בשפות אירופאיות רבות ובלטינית צבע השני נקרא Scarlet ולכן באנגלית לצורך העניין נהוג לקרוא למחלה Scarlet fever, או בתרגום חופשי – קדחת שנית.

מה הם הגורמים למחלה?

הגורם למחלה הוא חיידק מסוג סטרפטוקוקוס A או ליתר דיוק חשיפה לרעלן מסוים שמפריש החיידק. הרעלן מופרש למחזור הדם ופוגע ברקמת העור. חיידק זה גורם לדלקת גרון ובמקרים רבים השנית מתפתחת לאחר מקרה של דלקת גרון.

במהלך ההתמודדות עם המחלה המערכת החיסונית מפתחת נוגדנים כנגד הרעלן ולפיכך ברוב המוחלט של המקרים מדובר על מחלה שניתן לחלות בה פעם אחת בלבד במהלך החיים.

מה הם התסמינים של שנית?

התסמינים האופייניים למחלה מופיעים במרבית המקרים בין שתיים עשרה לעשרים וארבע שעות לאחר ההדבקה. לרוב, התסמין הראשון הוא פריחה אדמומית המופיעה על הפנים ומשם מתפשטת לזרועות ולשאר הגוף.בדרך כלל תוך יממה אחת כל אזורי העור מושפעים מהמחלה ללא יוצא מן הכלל. הפריחה עדינה מאוד ומכסה את כל שטחי העור למעט את האזור שמקיף את השפתיים. המרקם של הפריחה מזכיר נייר זכוכית עדין וכאשר לוחצים על הפריחה, נוצר כתם בצבע לבן שנותר יציב למשך מספר שניות.

כמו כן, המחלה באה לידי ביטוי בחולשה מוגברת ובחום גבוה, בהקאות, כאבי בטן ובמקרים רבים החולים סובלים בנוסף לכל זה גם מכאבי גרון אם כי לא מדובר על תסמין הכרחי. הלשון של החולים לרוב מכוסה בשכבה לבנה כשהגוון בקצה שלה שונה. מצב זה מכונה לשון תות. במקרים מסוימים הפריחה תתפתח ותתפשט רק לאחר העלייה בחום הגוף.

האדמומיות לרוב נשארת יציבה במשך חמישה ימים לכל היותר אך לאחר שהפריחה חולפת העור מתחיל להתקלף וההתקלפות של העור יכולה להימשך מספר שבועות. במקרים מסוימים החולים יסבלו מנפיחות של בלוטות בצוואר ומנפיחות בלשון.

כיצד מאבחנים את המחלה?

את המחלה מאבחנים באמצעות לקיחת פרטים אודות ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בחינת התסמינים, בדיקת גרון ויזואלית ומשטח גרון. במידה ומתגלים במשטח גרון חיידקי סטרפטוקוקוס ונראית הפריחה האופיינית, ניתן לקבוע ברמת ודאות גבוהה כי הנבדק סובל ממחלת השנית.

כיצד מטפלים במחלה?

בניגוד למחלות ויראליות, מחלת השנית מצריכה ביקור אצל הרופא וזאת משום שהטיפול המומלץ מבוסס על מתן אנטיביוטיקה. בדרך כלל, מדובר על פניצילין או על אריתרומיצין במקרים שבהם המטופל רגיש לפניצילין. מאחר והחולים סובלים מחום גבוה, הרי שניתן להגיש גם טיפול תומך, כלומר טיפול שמטרתו לטפל בתסמיני המחלה ולא בשורש הבעיה.

לפיכך, לצד הטיפול האנטיביוטי מומלץ להרבות בצריכת נוזלים למניעת התייבשות, להרבות במנוחה על מנת לסייע לגוף להתמודד עם המחלה וכן ניתן להשתמש בתרופות להורדת החום המותרות לשימוש בילדים.

מאחר ומדובר על מחלה מאוד מדבקת מומלץ להימנע מלחזור ללימודים או לגן עד אשר חולפות כשלושים ושש שעות מתחילת הטיפול האנטיביוטי. ברוב המקרים השיפור במצבם של החולים מהיר מאוד והם יכולים לחזור לשגרה במהירות רבה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן