התקררות – דלקת חריפה של הלוע העליון והאף

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התקררות - דלקת חריפה של הלוע העליון והאףהמונח התקררות מתייחס לדלקת חריפה של הלוע העליון והאף. בשפה האנגלית ההתקררות מוכרת כ- Acute Nasopharyngitis, מחלה של דרכי הנשימה העליונות הנגרמת על ידי זיהום נגיפי אשר פוגע בשכבת הרירית. התקררות היא אחת המחלות הנפוצות ביותר ונוטה לחלוף באופן עצמאי.

מהם הגורמים להתקררות?

התקררות נגרמת על ידי אחד מבין ארבעת המשפחות השונות של הוירוסים – רינווירוס, קורונה, אדנווירוס או נגיף נשימתי סינציאלי אנושי, כאשר בכל עונה מתבלטת אחת הקבוצות באופן משמעותי, וזאת בהשוואה לקבוצות האחרות.

תצפית מעניינת היא שבניגוד למגוון הנגיפים הגורמים להתקררות, התסמינים הקליניים בדרך כלל זהים ואינם נבדלים. הנגיף נצמד לרצפטורים ספציפיים הממוקמים על גבי התאים במערכת הנשימה. במהלך הבדיקה של רקמת האף ניתן לצפות ברירית אף נפוחה ואדומה. כמו כן, מתאפיינת הדלקת בהפרשה מוגברת של נוזל מהאף בשל פעילות מוגברת של תאים המצויים בבלוטות האף.

מנגנוני ההדבקות בזיהום הנגיפי אינם ברורים באופן חד משמעי, אולם החוקרים נוטים להאמין כי הנגיף מתפשט על ידי רסיסים המופרשים במהלך ההתעטשות או במגע עם אדם נגוע.

תסמיני התקררות

התסמינים הקליניים השכיחים כוללים חולשה כללית ותחושה ירודה, גודש באף המקשה על מהלך הנשימה, התעטשות או כאבי גרון. כאב ראשי, דלקת קלה בלחמית, צרידות ושיעול הם תסמינים נוספים. התקררות אינה גורמת לעליית החום בדרך כלל, אם כי נגיפים אחדים יכולים להוביל לחום גבוה ולנפיחות בולטת בבלוטות הלימפה בקרב מבוגרים.

בימים הראשונים שלאחר ההדבקות בנגיף עשוי האדם לסבול מנזלת וגודש באף. בהמשך, הגרון המגורה מעורר תחושת גירוד ולעיתים אף לכאב. ההתקררות עשויה להמשך בין ארבעה לתשעה ימים וחולפת מעצמה ללא טיפול תרופתי.

דרכי אבחון

האבחון ברוב המקרים מתבסס על תסמינים קליניים שכן קל לזהות את המחלה. בדיקות דם או בדיקות מעבדה אחרות אינן נדרשות לאבחון המחלה היות והתסמינים ברורים. גודש באף, התעטשות, נזלת, ושיעול הם סימנים קלאסיים המצריכים מנוחה ושתייה מרובה של נוזלים, שכן מערכת החיסון של האדם דואגת למגר את הנגיף המזהם. חום גבוה בלתי חולף הנמשך מספר ימים או החמרה במצב המטופל מצריכים בדיקה רפואית כדי לשלול מצבים בריאותיים אחרים.

לעיתים נדירות, ההתקררות עלולה להתפתח לסיבוך רציני יותר, כמו ברונכיטיס או דלקת ריאות. דלקות אוזניים הן סיבוך שכיח אצל ילדים. הסיבוכים נפוצים יותר בקרב תינוקות, קשישים או אנשים הסובלים ממערכת חיסונית חלשה בשל מחלה מערכתית כמו סוכרת או מחלה אוטואימונית.

שיטות לטיפול בהתקררות

אנטיביוטיקה אינה משמשת לטיפול בהתקררות, שכן הגורם למחלה איננו חיידקי. חשוב לזכור כי הדלקת החריפה בדרכי הנשימה העליונות היא מחלה החולפת מעצמה וכל חשיפה מיותרת לאנטיביוטיקה לא זו בלבד שאינה מטפלת במחלה, אלא גם מגבירה את הסיכון להיווצרות של עמידות בפני התרופה.

בהעדר ראיות קליניות לזיהום חיידקי, הטיפול מתבסס כולו בהקלה על התסמינים תוך כדי שימוש בתרופות המשמשות להקלה בגודש, משככי כאבים ובמידת הצורך יעשה שימוש בתרופות להפחתת החום.

תרופות מקבוצת הפרצטמול הידועות תחת השם אקמול או דקסמול נועדות לשיכוך כאבים ומורידות חום. פסאודואפדרין או סינופד הוא חומר המשמש להפחתת הגודש באף במקרה של נזלת נגיפית. אוטריוין מכיל חומר הנקרא קסילומטאזולין המכווץ את רשת כלי הדם העשירה באף ובכך למעשה מפיג את הגודש באף והלוע ומקל על הנשימה.

מנוחה והמנעות מפעילות פיזית עשויה לזרז את ההחלמה. כמו כן, רופאים רבים ממליצים על שתייה מרובה של נוזלים כדי למנוע התייבשות, צריכת מרקים ומזונות העשירים בויטמין C.

קראו על פטריה זיהומית באף שיכולה להתפתח בחורף <<<

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן