סחרחורות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סחרחורותאדם הסובל מסחרחורת מרגיש שהוא עצמו נע או שהסביבה שלו נעה, מבלי שהדברים אכן מתרחשים במציאות. הסחרחורת אינה מחלה העומדת בפני עצמה, כי אם תסמין שאינו ספציפי. משמעות הדבר היא שהסחרחורת יכולה לנבוע כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים, כפי שנפרט בהמשך מאמר זה.

הסחרחורת יכולה להיות קלה, רגעית וחולפת אך לעתים מדובר בסחרחורת חמורה, המופיעה באופן כרוני. במקרים החמורים ביותר, הסחרחורת הכרונית יכולה להוציא את החולה מכלל תפקוד.

מה הם הגורמים לסחרחורת?

את הגורמים לסחרחורת ניתן לחלק למספר קבוצות מרכזיות להלן:

  • הפרעה בקליטה המוחית של מידע המגיע ממערכת הראיה.
  • הפרעה בקליטה המוחית של מידע המגיע מאיבר שיווי המשקל, הממוקם באוזן הפנימית.
  • הפרעה בקליטה המוחית של מידע המגיע מתחושות הגוף, בדגש על כפות הרגליים.
  • במקרים מסוימים המידע מכל המערכות הנ"ל מגיע למוח באופן תקין, אבל העיבוד שלו לא מבוצע באופן תקין. גם במצב הזה עלולה להתפתח סחרחורת.

כמו כן, ניתן לסווג את הגורמים לסחרחורת באופן הבא:

  • חבלות והפרעות נוירולוגיות – גידולי מוח, חבלת ראש, טרשת נפוצה, חבלת צליפת שוט, הפרעה לאספקת הדם לאזורים שונים במוח בדגש על המוחון ועוד.
  • מחלות של האוזן – מחלת מנייר, מחלות שונות בעצב הווסטיבולרי ועוד.
  • בעיות שונות במחזור הדם – שינויים בלחץ הדם בדגש על ירידה חדה במעבר מישיבה לעמידה, אספקה לא סדירה של דם למוח ועוד.
  • שימוש בסמים ונטילת תרופות מסוימות – אלכוהול, תרופות להורדת לחץ דם, ויאגרה, תרופות אוטוטוקסיות ועוד.
  • מחללות כלליות – הפרעות קצב לב, שינויים ברמת הסוכר בדם, אנמיה, הפרעות תחושתיות בגפיים, הפרעות ראיה ועוד.
  • מחלת ים, פחד גבהים ומחלת ים.

מה הם התסמינים של סחרחורת?

התסמינים של הסחרחורת יכולים להופיע באופן קבוע ולהישאר יציבים במשך זמן רב ואפילו במשך מספר שבועות, אך לא אחת מדובר בתסמינים המופיעים רק במצבים מסוימים כמו לדוגמה בזמן מעבר מישיבה לעמידה או בזמן נסיעה ברכב. הסחרחורת באה לידי ביטוי בתחושה שהעולם מסתובב, בתחושה של חוסר יציבות, בתחושה מדומה שקירות המבנה קורסים לכיוון האדם הסובל מהסחרחורת ועוד.

כמו כן, הסובלים מסחרחורת מדווחים במקרים רבים על תחושה של הליכה על ענן או על צמר גפן, תחושה של קלילות בראש ועוד. ישנם גם כאלה המרגישים כאילו מישהו דוחף אותם מצד לצד בזמן ההליכה.

כיצד מאבחנים סחרחורת?

האבחון של הסחרחורת מצריך לא אחת מעורבות של מספר רופאים וזאת כיוון שהסחרחורת יכולה להתפתח בעקבות בעיות במספר מערכות. בשלב הראשון של תהליך האבחון יש לקבל כמה שיותר פרטים בנוגע להיסטוריה הרפואית של המטופל ולתסמינים מהם הוא סובל. כך למשל יש לבדוק האם הוא סובל מחוסר שיווי משקל, מהופעה של נקודות שחורות בשדה הראיה וערפול חושים, מתחושה מדומה של תנועה ועוד.

במיוחד יש לתשאל את המטופל בנוגע לתרופות שונות שהוא נוטל בשגרה, שכן לעתים מתברר שהסחרחורת מופיעה על רקע נטילת תרופות שונות שגורמות לתת לחץ אורתוסטטי (ירידה חדה בלחץ הדם במעבר מישיבה לעמידה). בנוסף, יש לברר בנוגע להרגלי צריכת הקפאין והאלכוהול והרגלי העישון, בנוגע למעורבות בתאונת דרכים, לחבלות ראש ועוד.

בשלב הבא, יש לערוך למטופל בדיקה גופנית שבה ייעשה ניסיון לגרום לסחרחורת בדרכים שונות תוך מדידת לחץ הדם ובחינה של פרמטרים שונים בתנועתיות וביציבה של הנבדק. בהתאם לממצאים ניתן להמשיך ולבצע בדיקות נוספות.

כך לדוגמה אם קיים חשד לכך שמקור הסחרחורת בבעיה לבבית, ניתן לשקול לבצע בדיקות כגון: אלקטרוקרדיוגרפיה, הולטר ודופלר לב, ישנם מטופלים שבהם יש לבצע בדיקות עיניים שונות דוגמת אלקטרוניסטגמוגרפיה, לעתים יהיה צורך לבצע בדיקות שמיעה ועוד.

כיצד מטפלים בסחרחורת?

הטיפול בסחרחורת משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הסחרחורת. אי לכך אם הסחרחורת התפתחה על רקע נטילת תרופה מסוימת, הרי שבדרך כלל על ידי החלפת התרופה בתרופה אחרת, שלא גורמת לתופעת לוואי זו, הסחרחורת תיעלם. הטיפול יכול לכלול את המרכיבים הבאים: שיקום ווסטיבולרי, תרופות משתנות, הפחתת צריכת נתרן ועוד.

הטיפול בדרך כלל מבוצע באופן הדרגתי כשבשלב הראשון נעשים ניסיונות לטפל באמצעים שמרניים ורק אם כל האמצעים השמרניים לא הביאו לתוצאות משביעות רצון, שוקלים לטפל באמצעים כירורגיים הכוללים לדוגמה הסרה של איבר שיווי המשקל מאחת האוזניים.

ראו גם:
מהם הגורמים ללחץ באוזניים?

טיפול טבעי לסחרחורת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן