נזלת כרונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

 נזלת כרוניתהנזלת הכרונית בדרך כלל מתייחסת למצב דלקת של מעברי האף. דלקת זו יכולה לגרום למגוון סימפטומים מטרידים כמו התעטשות, עקצוץ, גודש באף, גרד ונזלת מצטברת.

כמעט כל אחד חווה נזלת בשלב כלשהו במהלך חייו. פרקים קצרים של נזלת בדרך כלל נגרמים על ידי זיהומים בדרכי נשימה הנגרמים מוירוסים (למשל, הצטננות במיוחד בתקופת החורף). נזלת כרונית הנמשכת לאורך השנה ואינה מפסיקה לאחר מספר שבועות, נגרמת בדרך כלל על ידי אלרגיות, אך גם משימוש יתר בתרופות מסוימות, מספר מצבים רפואיים, וגורמים בלתי מזוהים אחרים.

ישנו קשר משמעותי בין נזלת כרונית, אלרגיה, אסטמה, סינוסיטיס כרוני (דלקת של הסינוסים אשר נשארת יותר מ -12 שבועות) אצל אנשים מסוימים. הראיות הקליניות מראות כי ל- 3 מכל 5 חולים יהיו מספר תופעות משולבות. טיפול בנזלת כרונית יכול לכלול במקרה של נזלת אלרגית הימנעות עד כמה שאפשר מאלרגנים ומתרופות אך גם סיוע בתרסיסים שונים להקלה על הסימפטומים. המלצה לניתוח מהווה את המוצא האחרון בכדי לתקן בעיות מבניות בסינוסים שעלולים לגרום לסימפטומים.

גורמים ותסמינים

נזלת אלרגית היא הגורם השכיח ביותר לנזלת כרונית. היא נגרמת על ידי אלרגיה סביבתית. נזלת כרונית היא בעיה בכל ימות שנה, ולעתים קרובות נגרמת על ידי אלרגנים (חלקיקים שגורמים אלרגיות), כגון אבק, קשקשי בעלי חיים, פריחה ועוד כך שהתסמינים נוטים להתרחש ללא תלות בעונות השנה. נזלת כרונית יכולה להיות גם ללא אלרגיה ומתרחשת באותם אנשים אשר לא נמצא אצלם גורם אלרגי. נזלת ממקור לא ידוע עלולה לנבוע מדרכי הנשימה העליונות, או כתוצאה מרגולציה חריגה של זרימת דם באף הנובעות מתנודות טמפרטורה, אוויר יבש או חומרים מגרים כגון: זיהום אוויר, עַרפִּיחַ, עשן טבק ועוד.

התסמינים של נזלת כרונית שאינה אלרגית יכולים לכלול: הרגשה של "אף סתום", התעטשות, גירוי או אי נוחות קלה בתוך ומסביב לאף, הפחתה בחוש הריח. נזלת אלרגית יכולה גם לגרום להתפתחות קרום בתוך האף, וליצור ריח מצחין עד כדי דימום. אחד המאפיינים הנפוצים ביותר של נזלת כרונית היא טפטוף מאחורי האף, שהוא הצטברות ריר בחלק האחורי של האף והגרון. טפטוף זה עלול לגרום לכאב גרון, שיעול, או כחכוחים.

טיפול

הטיפול מכוון בדרך כלל כלפי הגורם הבסיסי. אם הנזלת הכרונית נובעת מאלרגיה ההמלצה תהיה לזהות ולהימנע עד כמה שאפשר מהאלרגנים הידועים. למרות שהטיפול הטוב ביותר הוא מניעת אלרגנים אלה, במקרים רבים הימנעות זו עלולה להיות קשה מאוד אם לא בלתי אפשרית. לכן ההמלצות יכללו: שימוש במסכת אבקה כאשר מכסחים את הדשא או בעת ניקיון הבית, התקנת מטהר אוויר או מסנני אוויר במערכות החימום ומיזוג האוויר, שימוש בכותנה או חומרים סינתטיים כגון דקרון בכריות ומצעים, שימוש במכשיר אדים, ושמירה על חלונות סגורים בזמני זיהום.

בנוסף לכך, גם תרופות עשוית לשמש לטיפול והקלה בנזלת. גלוקוקורטיקואידים נחשבים לקו הטיפול הראשון. סטרואידים הם אנטי-דלקתיים ואנטי-אלרגיים חזקים אשר עשויים להקל על רוב הסימפטומים הקשורים בנזלת ובגודש. השימוש בהם חייב להיות מפוקח על ידי מרשם רופא מכיוון ששימוש ארוך טווח עלול להיות בעל תופעות לוואי.

במקרים בהם תרופות אלו לא מסייעות ניתן להשתמש בסטרואידים המשמשים לניהול האלרגיה לטווח הקצר, אנטיהיסטמינים, תרסיסים נוגדי גודש או צירופים של מספר תרופות. תרסיסים לאף, סטרואידים ואנטיהיסטמינים הינם טיפול הבחירה גם לנזלת כרונית אשר אינה אלרגית. טיפולים אחרים, כגון ipratropium (Atrovent) וחומרים נוגדי גודש גם יכול לשמש בחולים הממשיכים לסבול מהסימפטומים למרות שהטיפול הנכון הינו סטרואידים ואנטיהיסטמינים.

אולי יעניין אותך גם:

צינון קיץ – למה זה קורה, האם חולף מהר יותר מאשר צינון בחורף, וכיצד ניתן לטפל?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן