נחירות – אפשר להיפטר מזה!

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נחירותנחירות הן רעשים המופקים במהלך השינה כתוצאה מהיצרות של נתיבי האוויר בגרון ובלוע. הרעשים נוצרים בחלק האחורי של חלל הפה, באזור המפגש בין החך, חלקו העליון של הגרון, הענבל והלשון.

הנחירות יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון רחב ביותר של דרגות חומרה, החל מנחירה קלה מאוד, האופיינית למצבי עייפות סטנדרטיים וכלה בנחירות עוצמתיות במיוחד, שיכולות להגיע גם לעוצמת קול של חמישים עד שישים דציבלים.

מה הם הגורמים לנחירות?

הנחירות הן לא מחלה או מצב רפואי העומד בפני עצמו, אלא תסמין בלבד שאינו ספציפי. המשמעות היא, שהנחירות יכולות לנבוע כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

  • מבנה אברי הפה – כל בעיה אנטומית קבועה או זמנית, הגורמת להפרעה בזרימת האוויר, יכולה לגרום לנחירות. הכוונה היא למשל לשקדים מוגדלים, צוואר שמן וקצר, לשון גדולה במיוחד, חסימה משמעותית באף, חך רפוי ונפול, ענבל ארוך במיוחד ועוד.
  • עישון (אקטיבי ופסיבי) – העישון גורם לדלקת מקומית שמובילה להיצרות של דרכי הנשימה העליונות ובנוסף גם ירידה בכמות הניקוטין במהלך השינה עלולה לגרום לשינויים מקומיים שמובילים לנחירות.
  • השמנת יתר – ככל שמדובר בהשמנה חמורה יותר, כך מעבר האוויר הופך לצר יותר ועוצמת הנחירות גבוהה יותר. כיום ידוע כי במהלך ההשמנה מתרחשת הסננה של תאי שומן ללשון, המגדילה באופן משמעותי את הסיכוי לנחירות. לא זו בלבד שהלשון הופכת לגדולה יותר, אלא שרקמת השומן הנרחבת, גורמת לפגיעה בתפקוד של הלשון ומקשה על הרחקת הלשון בזמן השינה מנתיבי האוויר.
  • גורמים נוספים – ישנם עוד גורמים רבים שיכולים לגרום לצניחה של איברים ורקמות באזור נתיבי האוויר העליונים או לנפיחות באזורים אלה, כשבין היתר מדובר על תרופות הרגעה, אלכוהול, הצטננות, אלרגיות, גודש באף ועוד.

מה הם התסמינים של נחירות?

התסמינים של הנחירות משתנים בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות של הנחירות. כך למשל אם מדובר על נחירות שהופיעו על רקע אלרגיה, ייתכן כי במקביל יופיעו תסמינים כמו לדוגמה גודש אפי, הפרשה מוגברת של נזלת, קשיי נשימה ועוד. כמו כן, ייתכן כי הנחירות יהוו עדות למצב מסוכן שנקרא דום נשימה בשינה. מצב זה מאופיין ביקיצה מהשינה אחת לזמן מה במהלך הלילה בעקבות חסימה משמעותית של נתיבי האוויר.

כאשר מתרחשת חסימה של נתיבי האוויר, החולה מקיץ משנתו, מבלי שהוא מודע לכך. כאשר תופעה זו מתרחשת עשרות ואף מאות פעמים מדי לילה, הוא עלול לחוש עייפות רבה במהלך היום ואפילו להירדם במהלך היום באופן לא רצוני. תסמונת דום נשימה בשינה מגדילה את הסיכוי לסבול מדיכאון, הפרעות ריכוז, סוכרת, מחלות לב ויתר לחץ דם. כמו כן דום נשימה בשינה מגדיל את הסיכוי למעורבות בתאונת דרכים.

תסמונת דום נשימה בשינה קשורה קשר הדוק לנחירות ועדות לכך ניתן למצוא בעובדה שאחד מכל שלושה אנשים הסובלים מהשמנת יתר, יסבול מתסמונת זו.

כיצד מאבחנים נחירות?

האבחון מתבצע מול רופא אף אוזן גרון, שיכול לבדוק האם המטופל סובל מגודש אפי ניכר או מתסמינים אלרגיים או שמא מקור הנחירות בהשמנת יתר, במבנה לא תקין של נתיבי האוויר העליונים ועוד. במידת הצורך, יופנה המטופל למעבדת שינה על מנת לשלול דום נשימה בשינה. עד שהגורם לנחירות לא נמצא ואופיין, לא ניתן להתאים את הטיפול היעיל ביותר.

כיצד מטפלים בנחירות?

הטיפול בנחירות משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחותן ובהתאם למידת החומרה שלהן. בדרך כלל הפחתה במשקל תוביל לשיפור משמעותי מאוד בנחירות, אך אם מדובר בנחירות על רקע של מבנה אנטומי לא תקין, ייתכן כי יהיה צורך לפתור את הבעיה בניתוח.

גודש אפי ניתן לטיפול בעזרת תרסיסים מיוחדים ובדרך כלל אנשים שסובלים מדום נשימה בשינה מטופלים באמצעות מכשיר CPAP, המייצר תת לחץ לצורך שיפור זרימת האוויר בדרכי הנשימה, באמצעות ניתוח לקידום הסנטר והלסתות או באמצעות התקן לקידום הלסת.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן