הפרעות וקשיים בבליעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות בליעההפרעות בליעה שכיחות בעיקר בגילאים מבוגרים, אם כי בהחלט מדובר על הפרעות היכולות להתפתח בכל גיל שהוא ואפילו להופיע בסמוך ללידה.

מנגנון הבליעה הוא מנגנון מורכב הכולל מספר שלבים ופגיעה בכל אחד מהשלבים עלולה להוביל להפרעות בליעה שיכולות לבוא לידי ביטוי בחוסר יכולת לבלוע, במעבר של מזון לקנה הנשימה ועוד.

השלבים של הבליעה

להלן פירוט אודות השלבים העוקבים של תהליך הבליעה:

  • השלב ההתנהגותי – בשלב הזה אנחנו מתכננים את מנגנון הבליעה על ידי בחינה והערכה של סוג המזון.
  • השלב הפומי – בשלב הפומי המזון נכנס לפה ועובר תהליך עיבוד ראשוני בפעולת הלעיסה. בשלב זה הלשון מעבירה את המזון אל אזור הלוע.
  • השלב הלועי – בשלב הלועי המזון נדחק על ידי בסיס הלשון לכיוון הלוע ושרירי הצוואר והלוע מעבירים את המזון במורד הלוע.
  • השלב הלועי-ושטי – בשלב הזה המזון עובר מהלוע לוושט דרך השסתום העליון של הוושט.
  • השלב הוושטי – בשלב הזה שרירי הוושט מובילים את המזון לכיוון הקיבה בתנועות פריסטלטיקה.

מה הם הגורמים להפרעות בליעה?

בכל אחד ואחד מהשלבים שציינו לעיל עלולות להתרחש בעיות שונות שיובילו להפרעות בליעה. כך למשל השרירים של הוושט יכולים להיות חלשים מאוד והמזון עלול להישאר זמן רב מדי בוושט, במקרים רבים מקור הבעיה בפגיעה בעצב המעצבב את השסתום העליון של הוושט ובשלב הפומי מקור הבעיה יכול להיות בבעיות לעיסה, היעדר שיניים, סרבול בפעולת הלשון ועוד.

הפרעות בליעה שכיחות בעיקר בקרב אנשים הסובלים מבעיות במערכת העצבים המרכזית כמו למשל פרקינסון או אלצהיימר, אך יכולות להופיע גם בקרב אנשים לאחר ניתוחים באזור הראש והצוואר או במוח. באופן עקרוני ניתן לכתוב כי כל מצב שבו נפגעו השרירים או העצבים המעורבים בפעולת הבליעה יכול להוביל להפרעות בליעה.

מה הם התסמינים של הפרעות בליעה?

התסמינים של הפרעות בליעה יכולים להיות אובדן משקל עקב פחד מאכילה, דלקת ריאות כרונית בעקבות חדירה של רכיבי מזון לריאות, הישארות שאריות מזון בפה, רפלוקס, שיעול שמופיע במהלך הבליעה או לאחר הבליעה, יציאה של אוכל מהאף במהלך האכילה, כאבים חזקים בגרון או בלוע ועוד.

כיצד מאבחנים בעיות בליעה?

בדרך כלל האבחון מבוצע על ידי רופא אף אוזן גרון וקלינאית תקשורת ומתחיל מתשאול של המטופל בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל. כמו כן, בדרך כלל הנבדק יתבקש לשתות ולאכול על מנת שניתן יהיה לאבחן את הבעיה באופן מוצלח בזמן אמת.

הבדיקה הטובה ביותר המשמשת לאבחון של הפרעות בליעה נקראת וידאופלואורוסקופיה רב כיוונית. במהלך הבדיקה הנבדק צריך לשתות משקאות בדרגת סמיכות שונה ולאכול מזונות מוצקים בדרגת סמיכות שונה המכילים חומר ניגודי ובמהלך פעולת הבליעה מבצעים שיקוף של מנגנוני הבליעה השונים מהצד ומלפנים.

את כל המידע מקליטים ולאחר הבדיקה מנתחים את המידע באופן יסודי לאבחון המקור לבעיה. במקרים מסוימים יהיה צורך לבצע בדיקת גסטרוסקופיה ואף מנומטריה, בדיקה שבמהלכה מופעלים לחצים בנקודות מסוימות בוושט לבחינת התגובה הפיזיולוגית.

כיצד מטפלים בהפרעות בליעה?

הטיפול בהפרעות בליעה משתנה בהתאם למקור הבעיה ולמידת החומרה שלה. במקרים מסוימים הטיפול יכלול תרגילים לחיזוק השרירים המעורבים בפעולת הבליעה והתאמה של סוגי מזון מסוימים בהתאם לליקויים במנגנון הבליעה מהם סובל המטופל.

במקרים אחרים יהיה צורך לסגל למטופל דרכים לאכילה איטית יותר וללעיסה איכותית יותר ובמקרים החמורים בהם הפרעות הבליעה מובילות לצריכה לא מספקת של מזון, ייתכן כי יהיה צורך במהלך הטיפול להזין את המטופל באופן מלאכותי באמצעות גסטרוסטומיה, זונדה או הזנה ורידית.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן