הצטברות של נוזלים באוזניים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נוזלים באוזנייםנוזלים באוזניים מצטברים בעיקר בקרב ילדים החל מגיל חצי שנה ועד גיל ארבע-חמש שנים. ההצטברות של הנוזלים מתרחשת בשכיחות גבוהה יותר בקרב בנים מאשר בקרב בנות ואופיינית בעיקר לחודשי הסתיו והחורף, שכן היא מופיעה במקרים רבים על רקע דלקת בדרכי הנשימה או הצטננות.

האוזן האנושית מחולקת לשלושה מדורים:

  • האוזן החיצונית, הכוללת את האפרכסת ואת תעלת השמע.
  • האוזן התיכונה, המכילה את שלושת עצמות השמע (פטיש, סדן וארכובה) שמתחילה בעור התוף ומסתיימת בחלון הסגלגל.
  • האוזן הפנימית שממנה עוברים האותות שנקלטו באוזן, למוח.

הנוזלים באוזניים מצטברים באוזן התיכונה, כשבמקרים מסוימים הם מצטברים רק באוזן אחת, אך אין זה מן הנמנע שיצטברו בשתי האוזניים במקביל.

מה הם הגורמים לנוזלים באוזניים?

במצב תקין, שלושת עצמות השמע באוזן התיכונה מוקפות באוויר שמגיע לאזור דרך תעלת אוסטכיוס, המקשרת את האוזן התיכונה לגרון ולאף. תפקידה של התעלה הוא לשמור על לחץ אוויר תקין באוזן התיכונה כשבדרך כלל התעלה נמצאת במצב סגור. התעלה נפתחת בעיקר כאשר אנו מקנחים את האף או בולעים. כמו כן, התעלה נפתחת בכל מצב שבו יש צורך להשוות לחצים כמו למשל בזמן המראה או נחיתה.

כל מצב שבו התפקוד של התעלה נפגע, עלול לגרום להיווצרות של תת לחץ באוזן התיכונה, לפגיעה בניקוז התקין של נוזלים מהאוזן התיכונה ולהצטברות של נוזלים באזור זה. חשוב להבין כי הנוזלים מגיעים מהרקמות הסמוכות וכי לא מדובר על נוזלים שחדרו לאוזן התיכונה מהאוזן החיצונית. פגיעה בתפקוד של התעלה, שכיחה יותר בקרב ילדים מאשר במבוגרים.

התפקוד הלא תקין מתרחש בדרך כלל על רקע מבנה לא מפותח מספיק של התעלה, שקד שלישי מוגדל, זיהום מקומי שהוביל לבצקת באזור הניקוז של האוזן התיכונה ועוד.

מה הם התסמינים של נוזלים באוזניים?

התסמינים של נוזלים באוזניים יכולים להיות למשל כאבים באוזניים, פגיעה בשיווי המשקל, ירידה בשמיעה, תחושה של אטימות באוזניים, תחושה של גודש באוזניים, חום גבוה, שמיעה עמומה ועוד. כל הצטברות של נוזלים באוזן התיכונה מגדילה את הסיכוי לסבול מדלקת של האוזן התיכונה. אם התופעה מתרחשת באופן כרוני בתינוקות ופעוטות, ייתכנו עיכובים ברכישת השפה.

כיצד מאבחנים נוזלים באוזניים?

האבחון מתבצע באמצעות אוטוסקופ, באמצעותו הרופא יכול לראות את המתרחש באוזן התיכונה. לעתים ייעשה גם שימוש באוטוסקופ המזרים אוויר לתעלת האוזן, המאפשר לבדוק את התנועתיות של עור התוף (אוטוסקופ פניאומטי). לאחר הבדיקות הראשוניות יתכן כי המטופל יישלח לביצוע בדיקות שמיעה ובדיקה נוספת של תנועתיות עור התוף, הנקראת טימפנומטריה.

כמו כן, חשוב מאוד למפות את התסמינים מהם סובל המטופל, לבדוק מה היא תדירות הדלקות, במידה וישנן דלקות, לבדוק אילו תרופות ניתנו למטופל בעבר ועוד.

כיצד מטפלים בנוזלים באוזניים?

כשהתופעה מתאפיינת במהלך כרוני ותדירות הזיהומים גבוהה, נהוג לבחור בטיפול במכשיר הנקרא איירפופר, המזרים אוויר באופן מבוקר דרך הנחיר לכיוון תעלת אוסטכיוס. האוויר מאפשר לפתוח את התעלה ולנקז את הנוזלים שהצטברו באוזן התיכונה. הטיפול מבוצע פעמיים ביום במשך שישה שבועות באופן ביתי. אם הטיפול לא הצליח להשיג הפוגה ניתן לשקול התערבות כירורגית.

הניתוח המוצע לסובלים מדלקות חוזרות באוזן התיכונה על רקע הצטברות נוזלים באוזניים נקרא ניתוח כפתורים. בניתוח זה מוחדרות צינוריות זעירות לעור התוף, המיועדות לנקז את הנוזלים מהאוזן התיכונה ולהשוות לחצים בין האוזן התיכונה לאוזן החיצונית.

חשוב לציין שבתשעים אחוז מהמקרים הנוזלים נספגים גם ללא טיפול רפואי תוך שלושה חודשים ולכן ברוב המקרים הטיפול יהיה שמרני בלבד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן