איך להיפטר מהשיעול?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שיעולהשיעול הוא רפלקס שמטרתו לפנות חלקיקים, הפרשות וגופים זרים מדרכי האוויר.

השיעול מורכב משלושה שלבים מרכזיים: שאיפה של אוויר לריאות, נשיפה של האוויר מהריאות כנגד סדק הקול בזמן שהוא סגור ושחרור של האוויר בלחץ גבוה באמצעות פתיחה פתאומית ומהירה של סדק הקול (גלוטיס).

המהירות שבה יוצא האוויר מהריאות במהלך השיעול נעה בדרך כלל בין עשרים לשישים קמ"ש, אך במקרים מסוימים האוויר יכול לנוע אף במהירות של כמאה קמ"ש.

מה הם הגורמים לשיעול?

השיעול אינו תסמין ספציפי של מחלה מסוימת כי אם תסמין שיכול להוות ביטוי למגוון רחב ביותר של מחלות בדרכי הנשימה. כמו כן, במקרים מסוימים המקור לשיעול אינו מחלה כי אם חדירה של גוף זר לריאות שיכול להיות למשל מזון או משקה.

כל גורם שמוביל לגירוי של דרכי האוויר יכול להוביל לשיעול כשבין היתר מדובר על התקף אסטמה, גידול סרטני בריאות, צרבת חמורה ועוד.

במקרים מסוימים השיעול יכול להיות תופעת לוואי של תרופות מסוימות כמו למשל תרופות ממשפחת ACE inhibitors שמשמשות להורדת לחץ דם, אך במקרים מסוימים השיעול יכול להעיד על מחלה קטלנית בריאות כמו למשל נפחת. מחלה נוספת שגורמת לשיעול היא סיסטיק פיברוזיס שבאה לידי ביטוי בין היתר בהפרשה מוגברת של ריר בנתיבי האוויר שמסולק על ידי שיעול.

מה הם התסמינים של השיעול?

השיעול מהווה תסמין לכשעצמו, אך במקרים רבים יתלוו לשיעול תסמינים שונים שמשתנים בהתאם למקור השיעול. כך למשל במידה ומדובר על שיעול על רקע דלקת ריאות ייתכן כי המטופל יסבול מקשיי נשימה, חרחורים וחום גבוה ובמידה ומדובר על שיעול שהופיע על רקע של גידול בריאה, החולה יסבול לרוב גם מתסמינים נוספים שכוללים בין היתר אובדן משקל לא רצוני, צהבת, חיוורון, בלוטות לימפה מוגדלות ועוד.

השיעול יכול להתרחש באופן חד פעמי או לעתים נדירות, אך יכול להיות כרוני. השיעול יכול להיות קל מאוד או קשה מאוד ובמקרים מסוימים יכול להיות מלווה בהפרשה מרובה של כיח ואף להיות דמי. השיעול יכול להימשך יותר מחודשיים ובמקרים של מחלת ריאות יכול להימשך אף מספר שנים.

כיצד מאבחנים את המקור לשיעול?

כאשר השיעול טורדני במיוחד וגורם לפגיעה חמורה באיכות החיים של החולה, ישנו צורך לאבחן את המקור לשיעול וזאת כיוון ששיעול כרוני יכול להעיד על קיום של מחלה חמורה. האבחון מתבסס בראש ובראשונה על תשאול של המטופל בנוגע לתסמינים הנוספים מהם הוא סובל, שכן עד שלא נלקחת אנמנזה מלאה, לא ניתן לדעת אילו בדיקות יש לבצע למטופל.

בהתאם לתסמינים הנוספים מהם סובל המטופל ניתן להמשיך בביצוע בדיקות נוספות, כשבין היתר מדובר על צילום רנטגן של החזה, בדיקת CT, לרינגוסקופיה, גסטרוסקופיה, משטח גרון, בדיקות לאלרגיה, תבחיני נשיפה, בדיקות ספירומטריה ועוד.

בדרך כלל, האבחון הראשוני מתבצע אצל רופא המשפחה ובמקרים בהם ישנו צורך לבצע אבחון מעמיק יותר, ייתכן כי יהיה צורך לערב גם רופא אף אוזן גרון.

כיצד ניתן לטפל בשיעול?

הטיפול בשיעול משתנה בהתאם לגורם לשיעול. כך למשל במידה ומדובר על שיעול ממקור של דלקת ריאות שהתפתחה כתוצאה מזיהום חיידקי המטופל יקבל אנטיביוטיקה ובמידה ומדובר בשיעול על רקע אספירציה שמופיעה באופן כרוני, יהיה צורך לטפל באופן ישיר בבעיות הבליעה.

במקרים מסוימים ניתן לפתור את הבעיה על ידי שימוש בסירופ נגד שיעול וכן במקרים רבים יהיה צורך לעשות שימוש באינהלציה או במשאפים המכילים חומרים להרחבת דרכי האוויר.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן