מהי נזלת אלרגית?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נזלת אלרגיתנזלת אלרגית היא מחלה דלקתית כרונית שנמנית על משפחת המחלות האלרגניות. הסובלים מנזלת אלרגית (שברוב המקרים מופיעה במבוגרים או בילדים על רקע אטופי) מתאפיינים ברגישות מוגברת לסוגים שונים של אלרגנים נשימתיים.

הנזלת האלרגית תוארה לראשונה על ידי פיזיולוג בריטי בשם ג'והן בוסטון אי שם בשנת 1819. הוא קרא לנזלת האלרגית בשם "קדחת אביבית" או "קדחת השחת" משום שהופיעה בעיקר בקרב חקלאים סמוך לעונת הקציר.

מה הם הגורמים לנזלת אלרגית?

במחזור הדם של הלוקים בנזלת אלרגית ניתן למצוא נוגדנים לסוגים שונים של חלבונים ממקור של עובש, חי או צומח שנישאים בזרמי האוויר שאנחנו נושמים.

כאשר החלבון הספציפי אליו רגיש החולה נשאף למערכת הנשימה הוא נצמד לנוגדן שממוקם על תאי דם לבנים נקראים תאי פיטום. ההיצמדות לתאי הפיטום מובילה להתפרקות של התא ולהפרשת חומרים שונים שבראשם חומר הנקרא היסטמין.

ההיסטמין אחראי להתנעה של שרשרת פעולות שמובילות לתגובה האלרגית. ישנו מגוון רחב של אלרגנים שיכולים לעורר את התגובה האלרגית, כשבין היתר מדובר על פרוות בעלי חיים, עובש, אבקני פרחים, אבק, קרדית האבק ועוד. החדירה של האלרגנים השונים לתעלות האף מובילה להתפתחות של התגובה האלרגית שבאה לידי ביטוי בין היתר בנזלת.

מה הם התסמינים של נזלת אלרגית?

נהוג לחלק את התגובה האלרגית לשני שלבים להלן:

  • התגובה המידית – התגובה המידית מופיעה תוך מספר דקות מהרגע שבו נשאף החומר האלרגני למערכת הנשימה. תגובה זו מתאפיינת בגירוד באזור העיניים, האוזניים והאף, בפגיעה מסוימת בחוש הריח, בגודש אפי, התעטשויות, גרד באזור החך, עודף ליחה וכמובן נזלת. בשעות הלילה בדרך כלל מופיע שיעול שמקורו בנזילה של ההפרשות לאזור הלוע.
  • התגובה המושהית – התגובה המושהית מתפתחת מספר שעות לאחר החשיפה לאלרגן ובאה לידי ביטוי בהרס של רקמת האף ובהתפתחות של דלקת באף בעקבות הסננה של תאי דם לבנים.

במקרים החמורים ביותר התגובה האלרגית יכולה להוביל להתפתחות של דלקת בסינוסים, דלקת אוזניים ואף להתקף של מחלת האסטמה (קצרת בעברית). נהוג לחלק את ההסתמנות הקלינית לפי תדירות הופעת התסמינים ומשך הופעת התסמינים.

כיצד מאבחנים נזלת אלרגית?

האבחון של הנזלת מתבצע על ידי בדיקות אלרגיה שמטרתן לאבחן את הגורם האלרגני. לרוב מדובר על סוגים שונים של בדיקות עור שבהן חושפים את המטופל לסוגים שונים של אלרגנים כדי לראות איזה סוג של אלרגן מעורר תגובה אלרגית.

לפני שמבצעים את הבדיקות הנ"ל יש לאשר כי אכן מדובר בנזלת על רקע אלרגי על ידי תשאול יסודי של המטופל בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל, משך הופעתם, נסיבות הופעתם ועוד.

כיצד מטפלים בנזלת אלרגית?

המטרה המרכזית של הטיפול היא להביא להפחתה במידת החומרה של התסמינים ובתדירות של הופעת התסמינים. בכל הקשור לנזלת אלרגית באופן ספציפי ולאלרגיה באופן כללי, הרי שהדרך הטובה ביותר לטפל בחולה היא המניעה, כלומר הימנעות מחשיפת החולה לאלרגן אליו הוא רגיש. כמובן שעל מנת לעשות זאת, יש לאבחן תחילה את האלרגן אליו הוא רגיש.

כמו כן, ניתן לטפל בנזלת אלרגית על ידי חשיפה הדרגתית לאלרגן במינונים שנעשים גבוהים יותר ויותר מדי חשיפה. באופן כזה למעשה מחסנים את המטופל מפני האלרגן. במקרה של התקף אלרגי ניתן לעשות שימוש בכדורים אנטי היסטמינים, בתרסיסי אף שמכילים סטרואידים ועוד.

בנוסף לכל זה, ניתן לעשות שימוש בתכשירים להפחתת מידת החומרה של התסמינים האלרגניים. בין היתר מדובר על שימוש בטיפות עיניים או טיפות אף למשל להקלה על מידת הגודש והרגישות האופייניות לאלרגיה.

עוד על אלרגיות דומות:

אלרגיה בגרון

נזלת כרונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן