פוליפ באף – מהו? וכיצד ניתן לטפל בו ביעילות?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פוליפ באף

פוליפ באף ימצא בתעלות של האף או בסינוסים והוא למעשה גידול שהוא שפיר, כלומר, לא סרטני. פוליפ באף הוא נפוץ יותר אצלפוליפ באף מבוגרים אך יכול להתפתח גם אצל ילדים והוא לרוב מתפתח כתוצאה מדלקת כרונית. מה זה פוליפ באף? מהם התסמינים ומהן הסיבות להיווצרותו? איך ניתן לאבחן פוליפ ואיך ניתן לטפל בו? המשיכו לקרוא ולמדו עוד הנושא של פוליפ באף.

מהו פוליפ באף?

פוליפ הוא גידול שפיר וכאשר ישנו פוליפ באף, הכוונה היא לפוליפ שהתפתח בתעלות של האף או בסינוסים. לפוליפ באף בדרך כלל תהיה צורה עגולה או צורה של טיפה והוא ימצא קשור לרקמה הרירית שממנה הוא התפתח. לפוליפ באף יכול להיות צבע ורוד, אפור או צהבהב ולרוב פוליפ באף יהיה רך למגע והוא לא יגרום לכאבים. במקרים בהם הפוליפ הוא קטן, יכול להיות שהוא לא יורגש כלל.  פוליפ באף לרוב יתפתח בשל דלקת כרונית באזור שבו הוא גדל, למשל אסתמה וסינוסיטיס יכולות לגרום לדלקות כרוניות באזור האף והסינוסים ומכך עשוי להתפתח פוליפ באף.

אילו תסמינים נלווים לפוליפ באף?

התסמינים לפוליפ באף יכולים להשתנות בהתאם למיקום ולגודל של הפוליפ. פוליפ באף שהוא בגודל קטן יכול לא לגרום לשום תסמינים, אך פוליפ באף שהוא גדול יכול לגרום לחסימה בתעלת האף בה הוא נמצא או בסינוס בו הוא נמצא. חלק מהתסמינים האפשריים של פוליפ באף הם: גודש, פגיעה בחוש הריח, כאבי שיניים בשיניים העליונות, קשיים בנשימה דרך האף, סינוסיטיס כרוני, כאבי ראש, נחירות, תחושת לחץ במצח ותחושת לחץ בפנים.

ישנם מקרים בהם פוליפ באף יביא לסיבוכים, למשל: ראיה כפולה, דום נשימה חסימתי בשינה, זיהומים בסינוסים ובטווח הארוך יכול אף להיגרם נזק לעצמות של האף וישנה אפשרות שהאף יתרחב.

מה הם הגורמים העיקריים המביאים להתפתחות של פוליפ באף?

לפי מה שידוע כיום לקהילה הרפואית, אין גורם ברור להתפתחות של פוליפ באף ופוליפ באף יכול להתפתח אצל אנשים ללא שום מחלות רקע באף. עם זאת נראה שישנו קשר למספר מחלות הגורמות לדלקת באזור האף. אסתמה, נזלת אלרגית, סיסטיק פיברוסיס, רגישות לאספירין, סינוסיטיס כרוני ועוד. ישנם גם אנשים עם נטייה גנטית לפתח פוליפ באף.

כיצד מאבחנים פוליפ באף?

פוליפ באף ניתן לאבחן באמצעות אנדוסקופיה וסריקת CT. לרוב האבחון יתחיל אצל רופא אף אוזן גרון בבדיקה של הרופא וקבלת מידע לגבי הסימפטומים מהם סובל המטופל.

  • אבחון בעזרת אנדוסקופיה – אנדוסקופ הוא מכשיר שבעזרתו ניתן לאבחן פוליפ שמיקומו עמוק. האנדוסקופ בנוי כך שיהיה ניתן להחדירו לתוך האף ולראות בעזרתו את החללים העמוקים יותר, לכן, הוא בנוי כצינור ארוך שבסופו ישנם מצלמה זעירה ופנס.
  • אבחון בעזרת סריקת CT – בסריקה זו משתמשים בכדי לראות איפה בדיוק ממוקם הפוליפ, מה הגודל שלו, האם ישנו גידול סרטני באף והאם נוצר עיוות במבנה של האף.

במקרים בהם ישנו חשש לאחר פענוח סריקת ה-CT לכך שהמטופל סובל מפפילומה, גליומה או סרטן, לרוב תתבצע גם ביופסיה.

כיצד מטפלים בפוליפ באף?

ישנן מספר דרכים לטפל בפוליפ באף, הטיפול הוא בדרך כלל יעיל וקל אך לעיתים יהיה צורך בהליך כירורגי. טיפות אף או ספריי אף – לרוב הטיפול בפוליפ באף יעשה על ידי טיפות אף או ספריי אף שיש בהם סטרואידים, זה יכול לכווץ את הפוליפ באף ובכך לסייע לשיפור המצב. הטיפול נעשה על ידי סטרואידים משום שהם נוגדי דלקות מאוד יעילים והם מסייעים בכיווץ הפוליפ באף ולפעמים אף להעלימו כליל. לרוב, המטופל יתחיל להרגיש שיפור במצבו לאחר כ-5 שבועות ואם לא נראה שיפור, יש לשוב לרופא. ייתכנו תופעות לוואי כמו: כאבי ראש, דימום מהאף, כאבי גרון והתעטשויות.

מי שסובל מפוליפ באף באופן חוזר ונשנה (לדוגמא: עקב אסתמה, דלקת אף אלרגית או אלרגיות כרוניות), ייתכן שיצטרך להשתמש בתרסיס אף באופן קבוע בכדי למנוע את החזרה של הפוליפ באף או בכדי למנוע את ההחמרה של המצב. כדורים סטרואידים – כאשר ישנם מספר פוליפים באף, ולא רק פוליפ אחד, ברוב במקרים יומלץ ליטול כדורים עם סטרואידים, או שילוב של תרסיס וכדורים. השימוש בכדורים עם סטרואידים ימשך בדרך כלל למשך זמן של כ-3 שבועות.הליך כירורגי – כאשר אין שיפור במצב של המטופל ותופעות הלוואי הן חמורות (למשל: דום נשימה בשינה) ייתכן שיהיה צורך בהליך כירורגי שהוא ניתוח אנדוסקופי. זהו הליך יחסית קצר אשר נעשה כאשר המטופל תחת הרדמה כללית או מקומית והוא אינו הליך פולשני.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן